Nieuwsbrief 16: ontdek Luister TV, een nieuwe functie op de Webbox!

Lieve lezer,

Foto Kathleen

We schrijven binnenkort een nieuw hoofdstuk met Ommezien.  Daarover vertel ik jullie alles in een nieuwsbrief die er gauw aankomt.  Maar sinds deze week is er een nieuwigheidje aan de Webbox dat ik jullie niet wil onthouden omdat ik er zelf laaiend enthousiast over ben.  Daarom stuur ik alvast dit korte bericht tussendoor.

Voor de lezers die geen Webbox hebben en het toestel niet kennen: het is een daisy-speler en zoveel meer, een multi mediatoestel voor mensen met een leesbeperking. Je kan er boeken, kranten en tijdschriften mee beluisteren, maar ook podcasts mee volgen, op wikipedia gaan, teksten scannen, je mails mee lezen, televisie ondertiteling laten uitspreken … en sinds kort is er dus ook Luister TV.  Concreet betekent dit dat je eender waar televisie uitzendingen kan volgen en daarbij onmiddellijk kan genieten van de gesproken ondertiteling!

Het verschil met de huidige functie “Gesproken Ondertiteling”, hetzij op je Webbox of via de app op je smartphone, is dat je dus niet enkel de gesproken ondertiteling krijgt maar ook het originele televisie geluid.  Waar je tot vandaag altijd in de buurt van je televisie toestel moest blijven om de klank van de  uitzending te volgen, kan je dit vandaag eender waar doen.  Zo heb je als blinde of slechtziende persoon als het ware een extra televisie in huis.  Wil jij naar De Afspraak op Canvas luisteren terwijl je huisgenoten hun favoriete Netflix-serie volgen?  Of zit je in de tuin met je Webbox en wil je niet naar binnen om het nieuws te kijken?  Geen probleem, je schakelt Luister TV aan op je Webbox.

Via de knop hieronder vind je een luisterfragment van hoe dat klinkt, uit De Afspraak van 3 augustus:

Luisterfragment

Omdat het aanbod afhangt van de medewerking van de zenders kan dit vandaag enkel voor de VRT kanalen één en Canvas.  Maar daar komen in de toekomst waarschijnlijk nog wel zenders bij.  Vooruitgang vinden we bij Solutions Radio en Ommezien heel belangrijk.

Praktisch: Luister TV vind je op de Webbox door in het hoofdmenu “Gesproken Ondertiteling” te kiezen en vervolgens naar het laatste submenu item te gaan.  Dat is dan Luister TV, en daarin kan je dan kiezen voor de VRT zenders met of zonder Gesproken Ondertiteling.

Voor de Webbox gebruikers: geniet van deze toffe surplus. Voor degenen die het toestel nog niet kennen: altijd welkom om het toestel bij ons te komen ontdekken!

Veel lieve groeten,
Kathleen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *