Nieuwsbrief 17: Wij zijn verhuisd!

Woordje van Kathleen

Beste lezer,

foto kathleen

We zijn verhuisd!

Een nieuw adres, nieuwe openingstijden en nieuwe producten !

Ommezien resideert voortaan in het prachtige Predikheren in de Goswin de Stassartstraat 88 in Mechelen.

Het Predikheren is een plek voor culturele activiteiten in Mechelen. Onder meer de bibliotheek van de stad is er gevestigd. Het Predikheren is gelegen in de gebouwen van het voormalige predikheren- of dominicanenklooster en de bijbehorende kloosterkerk. Zowel het klooster als de kerk zijn deel van het cultureel erfgoed van de stad Mechelen.

In 2019 greep Predikheren maar net naast de prijs voor beste bibliotheek ter wereld. Uit liefst 32 bibliotheken van over de hele wereld werd Het Predikheren geselecteerd, samen met bibliotheken uit Noorwegen, Australië, Nederland en China.

Bekijk hier de prachtige video die naar aanleiding van deze wedstijd gemaakt werd.

Praktisch:

  • Je vindt ons elke tweede en vierde vrijdag van de maand in zaal Zola van Het Predikheren.  Onze leeshulpmiddelen stellen wij ter beschikking aan alle bezoekers van de leeszaal van de bibliotheek, ook als we er niet zijn.   Zo willen we meewerken aan meer inclusie op openbare plaatsen.
  • We werken in de bib enkel op afspraak.  Neem daarvoor contact met ons op via het nummer 015 69 04 69 of via info@ommezien.be.  Telefonisch blijven we bereikbaar van dinsdag tot en met vrijdag van tien tot twaalf en van één tot vijf.
  • Een uitgebreide beschrijving van de bereikbaarheid, te voet of met de fiets, met het openbaar vervoer en met de wagen, en van de parkeermogelijkheden vind je hier: bereikbaarheid

Kunst in de kijker

Tijdens de Open monumentendag op 12 september 2021 maakte Mechelen ruimte voor een aantal inclusieve culturele activiteiten van Mechelse organisaties en kunstenaars. Ook het advies rond een inclusief cultuurbeleid met als titel CULTUUR VOOR ALLEN, een initiatief van drie Mechelse adviesraden, werd via een kunstwerk in de kijker gezet.

Het kunstwerk werd een mobile, met de naam ‘ON(be)GRIJPBAAR’. De mobile ontstond uit een samenwerking met BUITENGEWOON MEEDOEN, de Mechelse keramiste Marika Vansant en Ommezien.  Hieronder vind je de tekst uit de brochure bij het werk:

“Met deze mobile willen we benadrukken dat TAAL een grote struikelblok kan zijn in het streven naar INCLUSIE. Communicatie tussen mensen, elkaars taal begrijpen, de culturele waarde van woorden/taal doorgronden is vaak veel complexer dan het op het eerste zicht lijkt.
In deze mobile werden er 10 woorden verwerkt uit de adviestekst ‘Cultuur voor iedereen’. Deze woorden staan in braille en andere vreemde talen waardoor het voor de toeschouwer ‘onbegrijpbaar’ is, daarnaast kan je ook het handgebaar I LOVE YOU een paar keer waarnemen. De keramiste maakte woordkronkels (het lijkt op een onbekende geschreven taal) waardoor taal een derde dimensie krijgt.

De uitvoering als mobile is dan weer een verwijzing naar het ongrijpbare van inclusie = wat betekent inclusie nu eigenlijk?”

Een mobile van taal en verbinding, zo eentje wens ik boven ieders bed toe.  Wij zijn fier dat we aan zulke artistieke en waardevolle projecten kunnen meewerken.

Je kan ‘ON(be)GRIJPBAAR’ nog bewonderen tot 3 december 2021 in het Schepenhuis op de Schoenmarkt in Mechelen.

Veel lieve groeten,

Kathleen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *