Stadsbestuur koopt eerste brailleprinter

Op woensdag 25 juli 2018 verscheen onderstaand artikel in de GVA (© svds)!

Mechelen – Begin dit jaar kocht de stad Mechelen voor het eerst een brailleprinter aan. Op deze manier wil de stad een groter leesbereik bekomen en komen ze mensen met een visuele beperking tegemoet. De eerste brailletekst werd intussen geprint.

Met de brailleprinter die de stad aankocht kunnen teksten eenvoudig omgezet worden naar brailleschrift. Het zijn vooral de diensten toerisme, economie en de bibliotheek die de printer het vaakst zullen gebruiken. De medewerkers van de stad zullen eerst een speciale opleiding volgen om de printer te leren gebruiken.

“Iedereen moet erbij horen in Mechelen, ook mensen met een visuele beperking”, klinkt het bij schepen van Welzijn Koen Anciaux (Open Vld). “Deze mensen maken uiteraard deel uit van onze samenleving, en dus is het belangrijk dat wij rechtstreeks met hen kunnen communiceren. Maar ook voor blinden en slechtzienden die te gast zijn in onze stad is het belangrijk dat zij zich welkom voelen in Mechelen.”

“De aankoop van deze brailleprinter brengt ons opnieuw een stap dichter bij een volledig inclusief beleid”, zeggen schepen van Gelijke Kansen Marc Hendrick (N-VA) en schepen van ICT Stefaan Deleus (CD&V) in koor. “Want het blijft niet alleen bij mooie woorden, maar we zetten dat ook om in concrete daden die in dit geval zelfs letterlijk tastbaar zijn. Een inclusieve stad betekent dat de dienstverlening zo veel mogelijk toegankelijk moet worden gemaakt voor iedere Mechelaar. Dat kan met deze printer.”

De kostprijs van de printer bedraagt zo’n 6.500 euro, exclusief de bijkomende opleidingen voor de ambtenaren. Op termijn zullen niet alleen de stadsdiensten, maar ook externe Mechelse verenigingen gebruik kunnen maken van de brailleprinter. Dit kan tegen de kostprijs van zo’n afdruk. De communicatie van die verenigingen moet dan wel eerst een positief advies krijgen van de ‘Stedelijke adviesraad voor personen met beperkingen’ (SARPH).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *