Nieuwsbrief 19: It’s Beginning to Sound a Lot Like Springtime

Woordje van Kathleen

Beste lezer,

Foto Kathleen

“Omdat we ommezien naar mensen met een leesbeperking”: het is de eerste zin van onze missie en het behoort tot het DNA van Ommezien.  En dat doen we in de eerste plaats door onze klanten te begeleiden in de keuze van het juiste leeshulpmiddel. Daarom zetten we in deze nieuwsbrief MANO 6 in de kijker, een draagbare beeldschermloep aan een scherpe prijs.   

Als ook lezen met een loep niet meer lukt, dan hebben we een ruim assortiment aan hulpmiddelen waarmee je toegang krijgt tot lectuur in een aangepaste vorm.  En de omzetting van gewone, gedrukte boeken naar Daisy-luisterboeken en brailleboeken, gebeurt onder andere door Luisterpunt – de Vlaamse openbare bibliotheek voor personen met een leesbeperking (blind, slechtziend, dyslexie, afasie, fysieke beperking, …).  Omdat ik zelf een veellezer ben en Luisterpunt heel veel voor mij betekent, verleende ik graag mijn medewerking aan een promofilmpje.  Je vindt het hieronder.

En tenslotte maak ik graag promotie voor een warm initiatief van Dirk,  Marleen en Cécilia.  Zij bieden aan mensen met een visuele  beperking de mogelijkheid om te genieten van de heilzame uitwerking van de natuur. Lees er alles over in deze nieuwsbrief.

Product in de kijker: MANO 6

MANO 6 is een draagbare beeldschermloep.  Het toestel heeft een aanraakscherm met hoge resolutie en is voorzien van vier tactiele knoppen voor een eenvoudige en comfortabele bediening. Bovendien kan het vergrotingsniveau worden aangepast en kan het beeld worden gescrold door zoombewegingen met de vingers. Door middel van de voelknoppen aan de rechter- en linkerkant van het display kunnen verschillende contrastmodi, vergrotingsniveaus worden aangepast en foto’s worden gemaakt.

Met een hoogte van slechts 9 cm ligt de MANO 6 goed in de hand. Door het breedbeeldformaat wordt de leesstroom niet onderbroken, omdat u zelfs bij een hoog vergrotingsniveau meerdere letters tegelijk kunt bekijken.

MANO 6 gaat automatisch AAN wanneer u de standaard uitklapt. U kunt nu het vergrootglas bovenop uw tekst plaatsen en beginnen met lezen in een ergonomische leeshoek.

Als alternatief kunt u ook het handvat gebruiken, bijvoorbeeld om prijskaartjes tijdens het winkelen van dichterbij te bekijken. Een gestoffeerde tas beschermt de MANO 6 tegen beschadigingen onderweg.  Onze prijs: 799 € BTW inbegrepen.

Luisterpunt nieuwsbrief – mijn verhaal

“Ik zou mijn handicap moeilijker kunnen dragen zonder Daisy-luisterboeken” – dat is een  boodschap waar ik helemaal achter sta en die prachtig in beeld gebracht wordt in onderstaand filmpje.

It’s Beginning to Sound a Lot Like Springtime

We ontvingen volgend bericht van Dirk, een gedreven iemand die we ontmoetten tijdens één van onze wandelingen in de natuur.  Omdat we bij Ommezien zelf heel sterk geloven in de kracht van bewegen in de natuur als je een visuele beperking hebt, delen we het graag met jullie.

UITNODIGING VOOR TWEE EXCURSIES VOOR BLINDE EN SLECHTZIENDE PERSONEN 

Excursie 1: het Wijgmaalbroek op zondag 28 april 2024 

De natuur biedt ons elke lente een concert van zangvogels.  Je hoeft niet meer te doen dan een mooi plekje opzoeken, liefst ’s morgens vroeg.  Het Wijgmaalbroek is zo een plekje.
Je kan er luisteren naar het roodborstje, de merel, de zanglijster, het winterkoninkje, de zwartkop, de tuinfluiter, … en de nachtegaal. Ideaal moment: eind april. 

Kom met ons mee genieten!

We wandelen door het Wijgmaalbroek en stoppen af en toe om te luisteren. Wij geven info over de vogels en tips om ze te herkennen. De wandeling is in de eerste plaats bedoeld voor blinde en slechtziende  personen. Het terrein is gemakkelijk toegankelijk: lichte wandelschoenen volstaan. 

Tijdens de wandeling is er weinig ruimte voor een babbel. Na de wandeling is er nog tijd voor een goede babbel met koffie, thee en gebak. 

Het wordt een rustige wandeling van 3 uur (ongeveer 5 km). 

Praktisch:

 • Zondag 28 april 2024 van 8:15 uur tot 11:15 uur
 • Afspraak om 8:15 uur aan de Hoeve Natuurpunt Wijgmaalbroek (Langenbos, Wijgmaal nabij Leuven). 
 • Als je met de wagen komt, parkeer je best in de Rotselaarsesteenweg, nabij de kruising met de straat Langenbos. 
 • Met de trein tot het station van Wijgmaal: vanuit Leuven de trein van 7:54 uur naar Mechelen; vanuit Mechelen met de trein van 7:35 uur naar Leuven. Wij komen je dan oppikken aan het station van Wijgmaal. 
 • Organisatie: Marleen Ydiers, Carla D’aes en Dirk Van den Bulck. Wij zijn natuurgidsen in opleiding bij de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud. Wij zijn gepassioneerd door de natuur en hebben een goede kennis van vogels. 
 • Wij kunnen zorgen voor een begeleider tijdens de wandeling. Een blindengeleidehond kan zonder probleem mee op stap. Wij kunnen je eventueel komen oppikken bij je thuis.
 • Gelieve vooraf een seintje te geven op volgend mailadres: dirkme.vandenbulck@gmail.com.

Excursie 2: Abdij van Park (Heverlee) op zondag 19 mei 2024

Langs de vijvers van de Abdij van Park zijn er niet enkel watervogels te zien. Je kan er ook genieten van een concert van zangvogels. 

Je kan er in de lente luisteren naar het roodborstje, de merel, de zanglijster, het winterkoninkje, de zwartkop, de tuinfluiter, de cetti’s zanger, de kleine karekiet, … een prachtig concert, vooral ’s morgens vroeg.

Kom met ons mee genieten. 

We wandelen langs de vijvers van de Abdij van Park en stoppen af en toe om te luisteren. Wij geven info over de vogels en tips om ze te herkennen. 

De wandeling is in de eerste plaats bedoeld voor blinde en slechtziende  personen. Het terrein is gemakkelijk toegankelijk: lichte wandelschoenen volstaan.  Tijdens de wandeling is er weinig ruimte voor een babbel. Na de wandeling is er nog tijd voor een goede babbel, eventueel in de brasserie gelegen in de Abdij van Park. 

Het wordt een rustige wandeling van 3 uur (ongeveer 4 km). 

Praktisch:

 • Zondag 19 mei 2024 van 8 uur tot 11 uur 
 • Afspraak om 8 uur op de parking van de Abdij van Park (Heverlee). 
 • Organisatie: Cecilia Taes, Marleen Ydiers, Carla D’aes en Dirk Van den Bulck. Wij zijn natuurgidsen in opleiding bij de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud. Wij zijn gepassioneerd door de natuur en hebben een goede kennis van vogels. 
 • Wij kunnen zorgen voor een begeleider tijdens de wandeling. Een blindengeleidehond kan zonder probleem mee op stap tijdens de wandeling. Wij kunnen je eventueel komen oppikken bij je thuis. 
 • Gelieve vooraf een seintje te geven op volgend mailadres: dirkme.vandenbulck@gmail.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *