Artikel uit HLN

Artikel door Wannes Vansina

Mechelen

Predikheren verwelkomt Ommezien: “Ook voor blinden en slechtzienden een uitgelezen plekje”

Vanaf september kunnen mensen met een visuele beperking en leesmoeilijkheden in Het Predikheren terecht voor leesbegeleiding en advies over hulpmiddelen. De Mechelse onderneming Ommezien neemt op dat ogenblik haar intrek in de stadsbibliotheek. “Het Predikheren is ook voor ons een uitgelezen plekje”, zegt ervaringsdeskundige Kathleen Boogmans.

Kathleen Boogmans en Koen Govaert openden Ommezien vier jaar geleden in de Hoogstraat. Het huurpand ruilen ze in september in voor het Predikheren. “Omwille van corona ging iedereen meer online en hebben we onszelf moeten heruitvinden. Ik trok mijn stoute schoenen aan en vroeg de stad of er geen ruimte was in de bibliotheek”, vertelt Kathleen.

Sommige zullen zich misschien afvragen wat blinden en slechtzienden te zoeken hebben in een bibliotheek. Zij weet beter. “Boekenwinkels en bibliotheken zijn net de twee plaatsen waar ik beter zou willen kunnen zien”, vertelt ze.

Leesloep

Kathleen is hoewel bijna volledig blind een gepassioneerd lezer. “Zonder toegang tot boeken had ik mijn beperking niet zo goed kunnen verwerken. Vandaag bestaat mijn werk bij Ommezien erin om het leesplezier aan mensen in mijn situatie door te geven. Van Predikheren wordt vaak gezegd dat het de mooiste bibliotheek is, laat ons er ook de toegankelijkste van maken.”

In zaal Emile Zola zullen Kathleen en Koen twee vrijdagen per maand cliënten ontvangen op afspraak, maar daar blijft het lang niet bij. Zo komt er in de kranten- en tijdschriftenzone permanent een leesloep die mensen met verminderd zicht toelaat om daar te lezen.

Brailleprinter

Ommezien zelf verdeelt hulpmiddelen voor blinden, slechtzienden of mensen met dyslexie en geeft ook advies en begeleiding. “Ik hoop dat heel veel zullen langskomen. Het is een uitgelezen plekje voor ons. Ik ga mij er alvast als een vis in het water voelen”, zegt Kathleen, die zelf overigens poëzie en kortverhalen schrijft.

Ook de brailleprinter die Ommezien in bruikleen heeft van de stad, verhuist mee. Iedereen kan er beroep op doen voor het omzetten van teksten en eenvoudige grafische ontwerpen naar braille.

Drempel

Volgens schepenen Björn Siffer en Gabriella De Francesco, bevoegd voor respectievelijk Cultuur en Gelijke kansen, kan de meerwaarde voor de bibliotheekwerking niet worden onderschat. Zo hopen ze dat de luister- en brailleboeken nog meer aandacht krijgen. “Weten dat er leeshulpmiddelen zijn en dat je er ook voor advies terecht kan, verlaagt evident de drempel naar onze bibliotheek.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *