Nieuwsbrief 4

Woordje van Kathleen
 
Beste lezer,
 
Vandaag is het Sinterklaas! 
 
Niet zo lang geleden vond mijn moeder in een oude doos op zolder een brief terug die ik aan de Sint schreef. Zal ik jullie vertellen wat erin staat? 

Beste Sint en Zwarte Piet, ik ben Kathleen, breng me maar de mooiste roze meisjesdingen en vooral boeken, Sint, eigenlijk vooral boeken, want ik lees heel erg graag. Er is wel één ding dat je moet weten, Sint, ik zie heel erg slecht, dus breng alsjeblief boeken met grote letters en tekenboeken met kleurplaten maar dan met dikke lijntjes want anders is het te moeilijk. Puntjes verbinden en doolhoven maken vind ik ook supertof maar dan ook met hele vette lijnen. Bedankt, en vergeet niet de wortels voor uw paard mee te nemen.

Kathleen

Het antwoord van de Sint aan mijn 8-jarige ik was in dikke, zwarte stift geschreven: 

Beste Kathleen, veel plezier met Barbie en haar roze baljurk. Ik heb de boeken met de grootste letters voor je uitgezocht en ook de tekenboeken met de duidelijkste lijnen. Misschien moet ik maar eens gaan nadenken over een oplossing voor boeken en tekenen voor slechtziende kindjes. In tussentijd hoop ik dat je hier blij mee bent.

De Sint

De Sint heeft het altijd druk en ik weet niet hoe ver hij vandaag staat met zijn denkwerk over oplossingen op tekengebied.  Maar de fabrikanten van hulpmiddelen hebben zelf ook niet stilgezeten. Daarom vertel ik jullie op zijn naamdag alles over Tactipad en MDA (Motorized Drawing Arm) in de rubrieken hieronder. Wie weet vinden blinde en of slechtziende kinderen deze geweldige hulpmiddelen straks in hun schoen!
 
Lieve groet, Kathleen

foto kathleen

Product in de kijker

Tactipad tekenbord

Tactipad is een tekenbord  met een ondervlak in rubber waarover je een tekenfolie legt die je dan heel eenvoudig vastklikt. Met een gewone pen teken je op de folie en zo krijg je zichtbare én voelbare lijnen. Tactipad werd oorspronkelijk ontwikkeld om tekenplezier te schenken aan blinde of slechtziende kinderen maar al gauw kwam er een hele reeks aan wiskundige toepassingsmogelijkheden bij. In een aantal scholen wordt al gewerkt met Tactipad en de ervaringen zijn heel positief. 

Het gebruik van Tactipad is helemaal niet beperkt tot een onderwijs omgeving. Je kan er heel creatief mee aan de slag, bijvoorbeeld om voelbare wenskaarten te maken, om je tuin of je interieur in te richten of om een wegbeschrijving uit te tekenen. En Tonia, een blinde beeldhouwster, gebruikt Tactipad om met haar docent van ideeën te wisselen over haar ontwerpen (https://kunstzonderzien.be/).

Tactipad

Motorised Drawing Arm (MDA)

Een gloednieuwe en superleuke toevoeging aan Tactipad is de motorische tekenarm of Motorised Drawing Arm (MDA). Dit is een computer gestuurde beweegbare arm die digitale tekeningen voelbaar maakt op het TactiPad tekenbord.  MDA tekent elk denkbaar plaatje op je Tactipad en geeft je voelbare toegang tot alle prenten op het internet. Die kan jij dan weer aanvullen met je eigen tekentalent.

mda
MDA

MDA heeft een eigen databank met heel wat afbeeldingen in verschillende rubrieken. Kiezen en plotten van afbeeldingen is erg snel en eenvoudig, het kan zelfs vanaf je smartphone!
 
Benieuwd naar alle mogelijkheden? We hebben enkele fijne voorbeelden in de winkel.
 
Je vindt meer info over MDA in bijgevoegd filmpje.


TactiPad en MDA zijn enkel verkrijgbaar bij Ommezien. Tactipad voor gebruik in het onderwijs kan in sommige situaties ook aangekocht worden door de Cel Speciale Onderwijsleermiddelen van het Vlaams Agentschap voor Onderwijsdiensten (cel SOL). Hiervoor is een voorafgaande toestemming nodig, op basis van een goede motivering. Contacteer ons voor advies en demo’s.

Vorige nieuwsbrieven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *