Zonder literatuur kan ik niet leven!

Kathleen Boogmans en haar geleidehond aan de ingang van Transkript.
©Wannes Vansina Kathleen Boogmans en haar geleidehond aan de ingang van Transkript.
Transkript in Mechelen heeft woensdag gloednieuwe opnameapparatuur ten behoeve van slechtzienden en blinden in gebruik genomen. Het werk van de vzw is erg belangrijk voor de doelgroep. “Mijn handicap is niet te dragen zonder literatuur”, getuigt Kathleen Boogmans (46), die zopas een winkel met hulpmiddelen opende in de Hoogstraat.

Transkript is een belangrijk productiecentrum van lectuur en informatie in aangepaste leesvormen. Twee van de negen opnamestudio’s in Vlaanderen zijn gevestigd in Mechelen, aan het Douaneplein. Terwijl het doorgaans vrijwilligers zijn die teksten komen inlezen, was het burgemeester Bart Somers die bij de voorstelling van de nieuwe apparatuur een demonstratie mocht geven. Hij las zijn voorwoord van het Mechels infoblad ‘De Nieuwe Maan’ in met de hulp van de blinde studiomeester Ronny Delwiche. Meteen kreeg hij de vraag of De Nieuwe Maan niet altijd en volledig zou kunnen worden ingelezen ten behoeve van blinde of slechtziende Mechelaars. “Net zoals nu al met het infoblad van een vijftien andere gemeenten en steden gebeurt.” Somers beloofde het voorstel zeker te zullen bekijken.

 

Hoe belangrijk het werk van Transkript wel is, bleek uit de getuigenis van Kathleen Boogmans. “Transkript maakt heel veel mensen gelukkig”, weet de haast volledig blinde Mechelse. “Lezen is mijn leven. Mijn handicap is niet te dragen zonder literatuur.” Haar wereld stortte in toen in het secundair haar zicht dermate was afgenomen dat ze niet meer in staat was om te lezen. “Een leerkracht zag hoe erg ik dat vond en nam mij mee naar de Luisterpuntbibliotheek in Brussel. Sindsdien is ze niet meer uit mijn leven verdwenen, maar dankzij de smartphone is wel een enorme vooruitgang geboekt. Ik heb verschillende boeken en kranten op mijn telefoon staan.”

Opvallend: Kathleen Boogmans ‘leest’ niet alleen veel, maar ‘schrijft’ ook veel. “We zijn dan wel immobiel, maar er zitten veel verhalen in ons hoofd. Voor mij is schrijven een manier om mij te uiten. Ik begon met het schoolkrantje van de kinderen, intussen heb ik een eigen website met kortverhalen. Ik volgde ook een opleiding tot schrijfdocent en geef workshops ‘creatief schrijven’.”

De blinde studiomeester Ronny Delwiche aan het werk.

© David Legreve De blinde studiomeester Ronny Delwiche aan het werk.

Eigen zaak

Kathleen leest dus zelf heel veel en wil lotgenoten daarbij helpen. Daarom openden zij en haar man eind september ‘Baum’ in de Hoogstraat, een winkel die mensen die hun zicht hebben verloren helpt om hun leesplezier terug te vinden. Het aanbod varieert van leesloepen over voorleestoestellen en brailleprinters tot sprekende weegschalen en thermometers. “Mensen moesten daarvoor tot nu toe naar Limburg of de kust. Centraal in het land was er helemaal niets. Ik ben blij dit te kunnen doen, want dit is waar mijn hart ligt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *